Werk voor een taalstage?

Zo snel mogelijk in een bedrijf aan de slag. Leren hoe het hier werkt, leren praten, schrijven, overleggen, begrijpen, aarden, leven.

Dit is wat we willen in Noordoostpolder: Nieuwe Nederlanders uit alle streken van de wereld de kans geven om op eigen kracht een inkomen te verdienen, vriendschappen te sluiten en zich onderdeel te voelen van Noordoostpolder. Dat kan, met inzet van taalcoaches, van begeleiders, van vrijwilligers, buren, de gemeente, de WerkCorporatie en…. we hopen ook van jou! Van bedrijven – en medewerkers – die Nieuwe Nederlanders een tijdje kunnen opnemen in het bedrijf en hen zo de kans geven de (vak)taal te leren, kennis te maken met de cultuur van een Nederlands bedrijf en (vak)vaardigheden op te doen.

>> Werk jij in een bedrijf dat iets voor een ander kan betekenen en Nieuwe Nederlanders wil helpen met taal en leren werken? Dan zoeken we jou!

Wie zijn nieuwe Nederlanders
Ieder jaar krijgt Noordoostpolder nieuwe inwoners die in Nederland een bestaan willen opbouwen. Het gaat om inwoners die eerst een tijdje wonen in een AZC en daar soms al een eerste Nederlandse les krijgen. Daarna vinden zij in een van de dorpen een huis. Dat is het moment waarop we graag willen dat ze een nieuw leven gaan opbouwen, in de buurt, met een baan. Om hen met die stap te helpen, zoeken we bedrijven waar zij de kans krijgen om op eigen benen te staan. Bedrijven die een taalstage willen aanbieden.

De stage
Een kandidaat draait mee bij de reguliere werkzaamheden. Je hoeft er geen apart traject voor op te zetten. Bij de start kijken we samen naar de werkzaamheden en de dingen die de kandidaat graag wil leren. Je krijgt van ons altijd een contactpersoon, bij wie je terecht kunt met vragen. Daarna kijken we iedere maand samen naar de voortgang en wat jullie en de kandidaat nodig hebben. Jouw advies over wat de kandidaat verder kan gaan doen, waarderen we bijzonder. En belangrijk: uiteraard is de kandidaat verzekerd.

Wat vraagt een stage van het bedrijf?

 • Een dag, twee dagen of alle dagen. Hoe vaak je iemand kunt ontvangen in jouw bedrijf maakt niet uit. We zijn al snel tevreden.
 • Iemand die de stagiair kan begeleiden. De gemiddelde stage duurt drie of zes maanden. Gemiddeld, want langer of korter kan ook. We gaan voor maatwerk.
 • Je hoeft geen specifieke handleidingen te volgen of resultaten te controleren. Wel krijg je een doelenlijst met dingen die voor een Nieuwe Nederlander fijn zijn om onder de knie te hebben.
 • We bieden een coach aan wanneer het nodig is voor de kandidaat.
 • En het vraagt geduld, enthousiasme en betrokkenheid. De kandidaten die bij jou stage zullen lopen, hebben veel meegemaakt, kennen de weg in Nederland nog niet goed en spreken de taal nauwelijks tot slecht. Maar, iedereen die we voordragen, zal openstaan voor nieuwe ervaringen. Zal willen leren. En loop je tegen zaken aan, dan kun je altijd terecht bij de WerkCorporatie.

Wat levert het op?

 • In deze krappe arbeidsmarkt wellicht een nieuwe toekomstige werknemer. Wij proberen altijd een kandidaat te vinden die past bij jouw bedrijf.
 • Iemand die mee kan draaien bij de reguliere werkzaamheden, die je betaalt in aandacht, energie en praten
 • Meer inclusiviteit, wat past in deze tijd
 • Waardering, omdat je iemand een stap verder helpt

Meer weten over de achtergrond? Lees hier het artikel uit de Ondernemer Centraal


 

Los van Nieuwe Nederlanders hebben we ook kandidaten die al (lang) ingeburgerd zijn. Maar die de taal nog steeds niet voldoende beheersen om op eigen kracht een baan te vinden. Ook voor deze groep is een taalstage een mooie uitkomst. De taalstage voor deze groep is op twee punten anders:

 1. De kandidaten spreken de Nederlandse taal al wel een beetje
 2. Er is geen externe coach meer nodig

Wil je meer weten over de stages?
Bel dan Lyan van der Horst van de WerkCorporatie op nummer 06-13325433