Gefeliciteerd! Je hebt werk.
Hier vind je een toelichting op geldzaken en op begrippen die vaak gebruikt worden.

Als je gaat werken, verandert je (financiële) situatie. Je krijgt inkomen, er gelden regels en je maakt afspraken met je werkgever. Hier vind je handige tips en adviezen. Over begrippen waar je mee te maken krijgt, over verwachtingen en meer. Misschien heb je recht op toeslagen? Zet je geldzaken op een rij en verdiep je in de sites hieronder.

Wet- en regelgeving
Bij werken horen regels. Ze vertellen jou en je werkgever wat wel en niet mag op het werk. Zo wordt iedereen eerlijk behandeld. En kan iedereen veilig werken. Een overzicht van deze regels vind je op de website Overzicht wet- en regelgeving voor werknemers – WerkGeld.nl Ook worden er begrippen uitgelegd.

Toeslagen
Afhankelijk van hoeveel je verdient en met wie je woont, kun je financiële hulp krijgen om bepaalde kosten te betalen. Voor huur, kosten voor de kinderen, kosten voor de kinderopvang of kosten voor de zorgverzekering. Of en hoeveel recht je hebt kun je met een proefberekening  te weten komen via Proefberekening toeslagen (belastingdienst.nl) Hiervoor heb je de volgende informatie nodig:
> Jouw gegevens en gegevens van een partner als je die hebt.
> Hoeveel je nu verdient.
> Hoeveel huur je betaalt. Gegevens over je kinderen.

Bij de proefberekening kun je zien hoeveel geld je mogelijk kunt krijgen via de toeslagen.

Nog meer handige sites
> Met Dat geldt voor mij ga je gemakkelijk na op welke lokale en landelijke tegemoetkomingen je recht hebt. Ook is het hier mogelijk om een afspraak te maken met een adviseur.
> Op de website ‘Wijzer in geldzaken’ staan handige tips over hoe je goed met geld kunt omgaan. Het helpt je bij sparen, budgetteren en slimme keuzes maken met je geld. Of je nu wilt weten hoe je geld kunt besparen of hoe je rekeningen moet betalen, je vindt antwoorden op deze website: Wijzer in geldzaken – Wijzer in geldzaken
> Ook op de website Grip op je geld – Geldfit staat veel informatie over geld in jouw situatie. Je kunt hier ook anoniem bellen voor persoonlijk advies over geld.
> En tot slot: Beginnen met werken – Wijzer in geldzaken. Op deze pagina vind je alles waar je aan moet denken als je een bijbaan vindt of fulltime gaat werken.

Goed om te weten
We houden niet bij of er veranderingen op de sites worden gezet die niet kloppen. Dus bekijk altijd meerdere sites om op de hoogte te blijven!

Kom je er niet uit?

Maak een afspraak op het formulierenspreekuur van Humanitas of bij het Financieel Loket van de gemeente. Zij helpen je kosteloos op weg.

Humanitas
noordoostpolder@humanitas.nl
ta.nop@humanitas.nl
Ankie Kamp – 06-35118132
Yvonne Knobbout – 06-29885345

Gemeente Noordoostpolder
Financieel Loket – 0527 633 911 (algemeen nummer van de gemeente)

“Als je als bedrijf iets kunt doen voor je medemens,
dan moet je dat niet laten.”