Eind vorig jaar dachten werkgevers uit Noordoostpolder mee met Thomas Daling bij de vraag welke drempels en belemmeringen werkgevers en asielzoekers ervaren om een duurzaam
dienstverband met elkaar aan te gaan. Voor Thomas was het zijn afstudeeronderzoek voor de opleiding Social Work aan de Hogeschool Windesheim in Zwolle. Inmiddels is zijn verslag af en heeft hij zijn cijfer gekregen: een 8,5!
Het onderzoek heeft geleid tot vier conclusies en tien aanbevelingen, die we graag delen
De conclusies
- Wet- en regelgeving: Onder werkgevers en asielzoekers is er te veel onwetendheid. Zij weten niet exact met welke wet- en regelgeving ze te maken hebben, wat dit voor hen betekent en welke mogelijkheden er zijn met betrekking tot het aangaan van een dienstverband.
- Samenwerking ketenpartners: Op dit moment vinden werkgevers en asielzoekers elkaar lastig. Het COA speelt een zeer minieme rol speelt in het begeleiden naar betaald werk en dat heeft invloed op hoe werkgevers en asielzoekers elkaar vinden.
- Taalvaardigheid: Asielzoekers spreken volgens de werkgevers te beperkt Nederlands of Engels. Het is daarom lastig voor werkgevers om met een asielzoeker te communiceren. Taal is voor veel werkgevers echter wel belangrijk, mede vanwege veiligheidsvoorschriften.
- Cultuurverschillen: Het vierde punt is dat werkgevers weinig weten over asielzoekers en asielzoekers weinig weten over werken in Nederland. Asielzoekers hebben geen idee hoe werken in Nederland er aan toe gaat en zijn hele andere gewoontes gewend.
De aanbevelingen
- Maak de tewerkstellingsvergunning (TWV) persoonsgebonden, Op die manier kunnen asielzoekers zelf een TWV aanvragen en de asielzoeker kan de TWV zelf aanleveren bij de werkgever.
- Laat de gemeente zelf de BSN-uitgifte regelen, zodat men niet naar Ter Apel hoeft
- Maak het vinden van (en de begeleiding bij) tetaald werk vast onderdeel van het COA
- Werk met percentages bij de REBA-regeling (regeling eigen bijdrage) zodat het aantrekkelijker wordt om ook iets minder uren te werken
- Maak verschil in de REBA-regeling zodat het voor asielzoekers met een gezin aantrekkelijker wordt om te gaan werken.
- Beter openbaar vervoer rondom het AZC in de gemeente Noordoostpolder
- Breng werken met asielzoekers onder de aandacht van werkgevers
- Organiseer bijeenkomsten rondom werken met asielzoekers voor werkgevers in de omgeving van het AZC
- Organiseer vanuit het COA een banenmarkt voor asielzoekers
- Werk vanuit het COA met onderwijsinstellingen rondom Nederlandse les
Het hele rapport lezen? Dat kan hier